A Magyar Színházi Társaság Társaság Elnökségének összejövetele

2009. szeptember 7. | Városligeti fasor

Résztvevők: Balázs Zoltán, Csizmadia Tibor, Halasi Imre, Solténszky Tibor, Vajda Márta

Meghívott vendég: Gyuricza Péter, ORTT testületi tag, Kapocsi Antónia, a Műsorszolgáltatási Alap munkatársa, Lakos Anna ITI Magyar Központ elnöke

Gyuricza Péterék beszámoltak arról, hogy az ORTT az idén is szeretne pályázatot kiírni műsorgyártóknak és szolgáltatóknak színházi előadások rögzítésére, televíziós feldolgozására. 2007-ben 19 nyertes pályázó között osztottak ki 170 millió forintot. Most 100 millió áll rendelkezésre, de ezt az ORTT-nek még meg kell szavaznia a pályázati kiírással együtt. Az a javaslat született, hogy a kiírás ne határozzon meg műfaji korlátokat. Belevehető, hogy az elbírálásnál előnyt jelent különböző fesztiválokon elnyert vagy egyéb díj. A Színházi Társaság vállalta, hogy terjeszti majd a kiírást a színházak között, illetve felajánlotta, hogy szakembert delegál a pályázatokat elbíráló bizottságba. Mindenképpen szorgalmazni, segíteni kell a színházak és az egyes gyártók, producerek, TV csatornák egymásra találását.
Szó esett a jövő évi költségvetésről is. Különböző információk szerint 2010-ben a költségvetési törvény hetes melléklete (önkormányzati színházak támogatása) kb. 1,5 milliárddal kevesebb, mint az idei, de mivel a bérek járulékai is csökkennek, ez reálértéken nem ilyen nagy.. Ez vonatkozik a tárca költségvetésére is, ami az idei 396 milliárd helyett 389 lesz. Ez a nominálisan 4,5% csökkenés is reálértékben az említett járulékcsökkenések miatt csak 1,7%. Pozitív még az is, hogy a bevezetett létszámstopp nem jelent jövedelem elvonást.
Solténszky Tibor elmondta, hogy részt vett a Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Szakmai Tanács ülésén, amelyen elég nagy volt a felháborodás, mert későn küldték ki a meghívót, s nem kaptak írásos anyagot a költségvetésről.
Elhangzott, hogy a korábbi információkkal ellentétben az EMT tevékenységével kapcsolatban csak az nyilvános, ami honlapjukra felkerül. Megjelentek a 400 millió forintra vonatkozó pályázati kiírások, amire a Társság körmailben felhívta tagjai figyelmét. Elhangzott, hogy sajnos nem tudtunk beleszólni a pályázat kiírásába, s hogy írásban fejezzük ki ezzel kapcsolatban észrevételeinket.
Következőkben megbeszélésre került, hogy milyen témákkal vagyunk lemaradva. Tárgyalni kell az oktatási (alap- és felsőfokú) illetve a médiatörvényről. A Társaság elnöksége begyűjti azokat az anyagokat, amelyeket korábban a felkértek megígértek és körbeküldi azokat.
Következő vendégünk Lakos Anna volt, aki felajánlotta segítségét a POSZT külföldi zsűritagjának meghívásához. Elmondtuk, hogy jövőre egy külön, háromfős külföldi szakemberekből álló zsűrit is bevonnánk az értékelő munkába Vállalta, hogy javaslatokat tesz a személyekre. Elmondta még, hogy az ITI szeretne a X. POSZT-ra egy angol nyelvű kiadványt készíteni a magyar színház helyzetéről.