2007. október 10-én, de. 10 órakor kezdődő Magyar Bábművészek Szövetsége vezetőségének megbeszéléséről

Jelen vannak: Pilári Gábor, Sramó Gábor, Szívós Károly, Kocsis Rozi elnök helyettes, Lengyel Pál elnök

A közelmúltban megjelent dr. Hiller István felhívása, amely lehetővé teszi, hogy ismét meghirdetésre kerüljön a bábprodukciós pályázat, amire az Oktatási és Kulturális Minisztérium összesen 20 millió forintot biztosít.

Lengyel Pál tájékoztatta a vezetőséget a pályázat várható feltétel rendszeréről. Ezek szerint a miniszter úr még novemberben közzéteszi a pályázat kiírását. A pályázat két lépcsős lesz. Az első körben az alkotói pályázatra fog sor kerülni, amikor is még kizárólag a művekkel lehet majd pályázni. Az előző pályázathoz képest újdonság, hogy:
- az író nem kizárólag magyar szerző művének feldolgozásával, adoptációjával pályázhat
- a pályázaton a gyerekekhez szóló bábdarabok mellett az ifjúsági és felnőtt közönséghez szóló művekkel is részt lehet venni.
A második lépcsőben a produkciós pályázatra fog sor kerülni.
Ezen az alkotói pályázaton nyertes művek előnyt élveznek – ugyanakkor részt lehet venni a pályázati kiírásnak megfelelő olyan művekkel is, amelyek az alkotói pályázatra nem neveztek be.
A 2010-ben, a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül megrendezésre kerülő Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál lebonyolításához Sramó Gábor készített egy tervezetet, amelyhez a szükséges előzetes költségvetést is mellékelte. Ennek a tervezetnek a megvitatása, illetve a fesztivál szakszerű előkészítésének a lehetősége volt a következő téma, amelyet részletesen tárgyaltunk. Pilári Gábor hitelt érdemlő információi szerint jelenleg nem nagyon látszik esély arra, hogy ez a fesztivál is – a POSZT mellett – szerves része legyen az EKF programnak. Ezért a vezetőség úgy döntött, hogy az UNIMA elnökével együtt még decemberben fel fogja keresni az EKF projekt és a város vezetőit, hogy megpróbáljunk a Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál megszervezéséhez és lebonyolítására, a lehetőségek szerinti előnyös feltételekhez garanciát kapni.
A 2008-as Kecskeméten megrendezésre kerülő Magyarországi Bábszínházak Találkozóján történő részvétel feltételeinek megvitatása volt a következő téma. Köztudott, hogy a …….. közzétett felhívás szerint a részvételt válogatás előzné meg, majd a szakértők által javasolt előadásokból állna össze a fesztivál program. Ezzel az elképzeléssel a vezetőség több szempont miatt sem értett egyet. Valamennyi ellenvetésünket abban a gondolatban lehet megfogalmazni, hogy ezzel a változtatással alapvetően megváltozna a fesztivál eddigi jellege. Ha a jelenlegi feltétel szerint jön létre a fesztivál, akkor pont az szűnne meg, amiért a fesztivál annak idején létrejött, ami a fesztivált idáig működtette. Természetesen ellenvetéseinket ennél részletesebben és árnyaltabban is meg fogjuk fogalmazni. A fesztivál részvétel feltételeiről szóló levelünket mielőbb elküldjük a Ciróka Bábszínház vezetőjének, mely levél ezzel egyidőben a honlapunkon is olvasható lesz.
Ezt követően a vezetőség részletesen megvitatta az OM által közzétett Színházi Törvény tervezetet. Ezzel előkészítettük és összegeztük a véleményünket az október 17-én délelelőtt a bábszínház igazgatók részére szervezett vitára, illetve ugyanaznap az ASSITEJ által szervezett Színházi Törvény megbeszélésre. A két megbeszélést követően a Magyar Bábművészek Szövetségének a törvénnyel kapcsolatos véleményét valamennyi érdekelt félhez el fogja juttatni.
A vezetőség megtett javaslatát a 2008. évi állami díjakra felterjesztendő bábművészekről. Ezek szerint a vezetőség előzetesen
Blattner díjra:
Asbóth Anikót, Badacsonyi Angélát, Boráros Szilárdot, MárkuSzínházat, Tömöry Mártát,

Érdemes művész díjra: Kovács Ildikót javasolja.

Végleges javaslatunkat a bábszínház igazgatók alapján megküldött jelöltek ismeretében fogja majd a Vezetőség megtenni.
Végezetül megállapodtunk abban, hogy a tisztújító közgyűlést, szokásainknak megfelelően, márciusban a kecskeméti Magyarországi Bábszínházak Találkozóján fogjuk megtartani.

Budapest, 2007. október 10.

Pilári Gábor
Sramó Gábor