2009. január 26 –án BUDAPESTEN az OSZMIban a Magyar Bábművészek Szövetsége Vezetőségének megbeszélése

Jelen vannak: Lengyel Pál – elnök, Asbóth Anikó – alelnök, Pilári Gábor, Székely Andrea – vezetőségi tagok, Sramó Gábor – az EKF időpontjában megrendezésre kerülő pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál és a Bóbita Bábszínház részéről, Papp Eszter – az UNIMA részéről.

Sramó Gábor beszámolt a 2010 –ben, az EKF –vel együtt megrendezésre kerülő Pécsi Nemzetközi Felnőttbábfesztivál előkészületeinek jelenlegi állásáról és a megrendezéséhez kapcsolódó tervekről. A fesztiválra 2010. augusztus 23. és 28. között kerül sor. Ez az időpont azért tűnik ideálisnak, mert ebben a periódusban a városban más, jelentősebb esemény, rendezvény nincsen. Fontos szempont még az is, hogy erre az időpontra nagy valószínűség szerint elkészülhet a „Dozso” helyén az új bábszínház, amely ebben az időben már a fesztivál központjaként is működhet.

A fesztivál megrendezésére – jelenleg csak szóbeli ígéret alapján – 55 millió forintot biztosít az EKF vezetése.
A fesztiválra 2010 február végéig lehet jelentkezni és az előválogatásra 2010 tavaszán kerül sor, - ezt Kékesi Kun Árpád és Sramó Gábor végzi majd.
A fesztiválon való részvétel feltételei olvashatók lesznek a Bóbita Bábszínház és a Magyar Bábművészek Szövetségének honlapján továbbá a hozzájuk kapcsolódó honlapokon.

A fesztivál programjában részt vehetnek: Meghívottak, azaz azok a külföldi együttesek és szólisták, akiket ismertségük és művészi színvonaluk feljogosít arra, hogy előválogatás nélkül a fesztiválra meghívást kapjanak, s ha a meghívást elfogadják A fesztiválra jelentkezők közül azok, akik az előválogatást követően meghívást kapnak Az OFF program résztvevői, akik a családi és szabadtéri programokat biztosítanák.
Ezek után javaslatok hangzottak még el a fesztivál nemzetközi zsűrijének összetételére, valamint a fesztiválra meghívandó VIP vendégekkel kapcsolatban.
Ezt követően került sor az Előadóművészeti Törvény illetve az ehhez kapcsolódó beérkezett módosító javaslatok megbeszélésére.
Tekintettel arra, hogy nem vagyunk biztosak afelől, hogy az alternatív magán bábosok is ismerik a törvény számunkra is felkínált lehetőségét, - (az a bizonyos VI. pont! ), megegyeztünk abban, hogy erre a lehetőségre egy körlevélben felhívjuk a figyelmüket. Az értesítés megfogalmazását és elküldését Pilári Gábor vállalta.
Asbóth Anikó és Lengyel Pál beszámolt a 2009. január 13. –án Varga Melindánál, – az OM. főosztályvezetőjénél tett látogatásukról.
A Varga Melindával folytatott megbeszélésen a következő lényeges információkat tudhattuk meg: Varga Melinda és /vagy dr. Schneider Márta államtitkár asszony a közeljövőben ellátogat néhány fenntartóhoz, akik színházat illetve bábszínházat „működtetnek.”
A látogatást megelőzően a fenntartók számára mindenképpen javasolni fogják, hogy a megbeszéléseken a báb/színházigazgatók is vegyenek részt.
Az OM szándékában áll egy „használati útmutató” kiadása, ami segíti a törvény értelmezését. Ezeken a megbeszéléseken felhívják a fenntartók figyelmét a törvény nyújtotta lehetőségekre és a törvény szakszerű alkalmazására.
Ezzel együtt megpróbálnak a fenntartókra hatni, a tekintetben, hogy a 2009 évi, a bábszínházak számára nyújtott támogatás ne legyen kevesebb az előző évinél. Továbbá a fenntartók számára egyértelművé teszik, hogy a bábszínházaknak nyújtott támogatás az „címzett támogatás”, tehát más célra nem használható fel a központi támogatás.
A beszélgetés során egyértelművé vált még, hogy a bábszínházak fizető nézőszámának illetve előadásszámának összesítésénél a székhelyen tartott előadásokon kívül a máshol (tájon) tartott előadásokat és az adott bábszínházak által fogadott előadásokat is figyelembe kell venni. Végül Varga Melinda felhívta a figyelmünket arra, hogy a törvény alkalmazásának gyakorlati tapasztalatai alapján lehetséges azt módosítani, de a szigorúan érvekkel alátámasztott javaslatainkat még az év vége előtt el kell juttatnunk az OM- hoz.

Mindebből számunkra az következik, hogy időben elő kell készítenünk módosító javaslatainkat. (Tényleg csak zárójelben: a Magyar Színházi Társaság felkérésére több észrevétel is beérkezett, többek között: Asbóth Anikó, Székely Andrea, Novák János és Lengyel Pál részéről. Ha ezek bárkit érdekelnek, szívesen elküldjük, illetve ha más is küldött el a fentieken kívül észrevételt, akkor kérjük, küldje el címemre: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. . Ha ezeket megkapjuk, akkor csokorba gyűjtve feltesszük a honlapunkra.
Hosszú, vita jellegű megbeszélés következett arról, hogy a vezetőség szerint mely pontokon lenne szükséges módosítani a törvényen. Ezek közül most csak kettőt emelnék ki:
A nem fizető, szabadjegyes, jótékonysági illetve szabadtéri előadások nézőinek „kezelése” – azaz ezek beleszámíthatnak – e az adott bábszínház nézőszámába, vagy sem.
Az igazgatók, kinevezésük lejártának határidején belül 3 évre, az évi költségvetés 50 %-ának, (vagy ennél alacsonyabb 20-30%?) mértékéig kötelezettséget vállalhassanak az általuk megkötött szerződésekre, ami a törvény szerint csak a (3. cím 20§4 bekezdés) csak a miniszter tehet meg a II. kategóriába sorolt zenekarok és énekkarok esetében, a szakmai kuratórium javaslata alapján. Nyilván ahogyan az idő halad és a törvény működését tapasztalni fogjuk, még számos gyakorlati problémával fogunk találkozni. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy leendő javaslatainkat megfelelően elő kell készítenünk. Ehhez a következő határidőket rögzítettük egymás és az ügyben érdekelt valamennyi érdekelt – igazgatók és magánbábosok – számára.
Január 31- ig beküldésre kerülnek a statisztikai adatlapok.
Február 25-ig az önkormányzatoknak a MÁK-on keresztül értesíteniük kell az OKM-et a 2008. évi nézőszámról. A minisztérium április 5-ig elkészíti a támogatási jegyzéket, honlapján közzéteszi, az ÖM-nek megküldi és értesíti az önkormányzatokat. 2009. április 24-ig a MÁK egyösszegben folyósítja a támogatást az önkormányzatoknak.
Március 1 –én életbe lép az Előadóművészeti Törvény.
Március végén a vezetőségünk összejövetelt szervez a bábszínházak és a regisztrációban résztvevő magán/alternatív bábosok részére.
Áprilisban újabb összejövetelt szervezünk, ahol egyrészt a fentieken kívül az OM képviselőjét – lehetőség szerint Varga Melindát, - továbbá jogászt és gazdasági szakembert is meghívnánk. Ennek az összejövetelnek a célja, hogy a márciusban életbe lépett törvénnyel kapcsolatos észrevételeinket és javaslatainkat a lehetőségek és az adott keretek szerint, a törvények figyelembevételével fogalmazzuk meg, illetve a felmerült kérdéseinkre szakszerű választ kapjunk.
Mindezek után a két, egymást követő hónapban történt találkozások, és megbeszélések alapján a vezetőség elkészíti a törvénnyel kapcsolatos javaslatokat, és ezeket továbbítja az OM felé. Természetesen még sok minden másról is szó esett – többek között a Kabóca Bábszínházban február 27 – és 28 –án megrendezésre kerülő Dramaturgiai konferenciáról, ahová bárkit szívesen látnak – (részletes program a Kabóca honlapján), - de, mint ahogyan azt előre elterveztük, jelenleg az Előadóművészeti Törvény bevezetésénél sürgősebb és fontosabb tennivalónk aligha lett volna. Végül egy apróság: kérjük Szövetségünk valamennyi tagját, hogy a mellékelt csekken legyen szíves befizetni a 2009 évi 1200 Ft-nyi tagdíjat.
És legeslegvégül egy aprócska kérés: szeretnénk a szövetségünk tagjainak névsora a valóságot tükrözné. Ezért mellékeljük a jelenlegi nyilvántartásunkban szereplő tagok névsorát és elérhetőségét. Kérjük, ha bármely adat változásáról tudomásod van, esetleg valaki közülük már nem tagja a szövetségnek, vagy új belépőként nem került be a nyilvántartásba, szíveskedjél azt számunkra jelezni.

Vezetőségünk nevében mindenkit üdvözöl.

Lengyel Pál - elnök | Budapest, 2009. január 26.

Utóirat: A Varga Melindával február 5-én történt telefonbeszélgetés során megtudtam, hogy a fenntartók meglátogatásának terve „átalakult”. Ezek szerint Varga M, illetve az Államtitkár Asszony kizárólag a krízishelyzetben lévő színházakba utaznak el, - amennyiben ezt a fenntartó igényli (pl: Békéscsaba). Ezen kívül a vidéki színházak igazgatóival és gazdasági vezetőivel február 11-12-én Miskolcon fognak találkozni. A bábszínházak vezetőivel, egy közösen egyeztetett időpontban áprilisban tervezzük az OM munkatársaival a találkozást.