Budapesten 2009. március 11-én, szerdán a Magyar Bábművészek Szövetsége Vezetőségének megbeszélése

Jelen vannak: Pilári Gábor, Schneider Jankó, Székely Andrea, Asbóth Anikó alelnök, Lengyel Pál elnök

Mindenek előtt ellenőriztük a szövetség nyilvántartásában szereplő tagokat, a szükséges korrekciókat elvégeztük és a címlistát pontosítottuk.
Megbeszéltük, hogy a vezetőség tagjai közül ki-milyen területtel fog elsődlegesen foglalkozni. Ezek szerint Asbóth Anikó – a gazdasági és jogi kérdésekkel; Székely Andrea- az oktatásokkal és tanfolyamokkal, Pilári Gábor – az alternatív-magánbábosok ügyeivel; Schneider Jankó – összekötő az UNIMA, az Assitej, a Bábjátékos Egyesület felé, valamint a fesztiválokkal.

Asbóth Anikó és Lengyel Pál tájékoztatta a vezetőséget, hogy a Nemzeti Civil Alap újabb pályázatot adtunk be, akik az elmúlt esztendőben is támogatták szövetségünket.
Ugyancsak tájékoztatást adtunk arról is, hogy az Oktatási Minisztérium a Magyar Művelődési Intézettel együtt 200 milliós keretösszegig pályázatot írt ki a kis települések műsorokkal való ellátására. Ez a pályázat elsődlegesen a gyerek és ifjúsági közönségre koncentrál. Ezt a lehetőséget időközben valamennyi bábszínháznak elküldtük és a hozzánk beérkezett jelentkezéseket továbbítottuk az Oktatási Minisztérium felé.
Informálisan értesültünk róla, hogy a kulturális tárcának ebben az esztendőben sem lesz lehetősége az előző évhez hasonlóan külön Weöres Sándor pályázat kiírására. Ugyanakkor az új kortárs magyar szerzők bábszínházi előadását szolgáló pályázat kiírása a költségvetési törvény 7. sz. mellékletének „Kiemelt művészeti célok pályázati támogatása előirányzata tartalmazhat forrás lehetőséget. (Az ezzel kapcsolatos, dr. Hiller István miniszter úr nevében, Varga Melinda által írt levél olvasható a honlapunkon.)
Székely Andrea tájékozatott minket a veszprémi Kabóca Bábszínházban megrendezett – sikeres! Dramaturgiai napról.
Ugyancsak ő tájékoztatott minket, hogy hamarosan megváltozik a középfokú bábszínészek vizsgáztatásának rendszere. Ezt a jogkört a jövőben a Pesti Magyar Színház fogja gyakorolni.
Schneider Jankó a 2010-es Pécsi Nemzetközi Felnőtt bábfesztivál jelenlegi helyzetéről tájékoztatott. Javaslatot várnak tőlünk a zsűribe egy nemzetközileg is ismert és számontartott látványtervezőre. Asbóth Anikó felvetette, hogy a Millenárison rendszeresen fellépő vidéki bábszínházak szerződése teljesen méltatlan. A szerződésben ugyanis a „megrendelő” kiköti, hogy az előadásról térítésmentesen (!) TV felvételt készíthessenek és azt a Magyar Televíziónak sugárzásra a rendelkezésére bocsátja a Millenáris. Megegyeztünk abban, hogy a jelenlegi helyzettel kapcsolatban a bábszínházak közös fellépésére lenne szükség.
Az időközben bevezetésre került Előadóművészeti törvényről, immár szokás szerint, komoly vita alakult ki. Tekintettel arra, hogy a törvény értelmezésével és alkalmazásával kapcsolatban olykor jelentősen eltérnek a vélemények, úgy határoztunk, hogy valamennyi bábszínház vezetője részére szervezünk egy alkalmat, ahol mindezeket a problémákat megvitathatjuk. Erre április 15-én szerdán fog sor kerülni, amikor délelőtt az önkormányzati fenntartású bábszínházak vezetőivel, délután a magán-, és alternatív bábosokkal fogunk találkozni. A házigazda szerepét a Budapest Bábszínház vállalta. Az ezzel kapcsolatos értesítéseket mind a bábszínházak vezetői, mind a magánbábosok részére meg fogjuk küldeni.

Budapest, 2009. március 23.