2009. április 29-én –szerdán- Budapesten a Magyar Bábművészek Szövetsége Vezetőségének megbeszélése

Jelen vannak: Asbóth Anikó-alelnök, Lengyel Pál – elnök, Pilári Gábor, Schneider Jankó, Székely Andrea

Pilári Gábor és Lengyel Pál beszámolt az Oktatási Minisztériumban április 24-én a független bábművészek számára megtartott, az Előadó-művészeti Törvény bevezetésével kapcsolatos megbeszélésről. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy kizárólag a független bábművészeknek a törvény adta lehetőségek tisztázására ilyen jelentős stábot sikerült mozgósítani. A megbeszélésen részt vettek: Nagyné Varga Melinda –az OKM főelőadója, Losonczy Júlia az OKM előadója, az OKM három további munkatársa, továbbá Megyeri László az Előadó-művészeti Iroda munkatársa és az Előadó-művészeti Iroda jogásza. Vezetőségünket Pilári Gábor és Lengyel Pál képviselte, továbbá a független bábművészek részéről részt vett még Lénárt András és Szabó Zsuzsa. A megbeszélésről „Emlékeztető” készült, amely teljes terjedelemben olvasható szövetségünk honlapján.

Ezután az OKM beli megbeszélést követően szándékunkban állt még egy összejövetelt keresni, amelyre ugyancsak meghívtuk volna Nagyné Varga Melindát és egy minden szempontból felkészült, munkaügyekben gyakorlott jogászt. Időközben a Magyar Színházi Társaság május 11-re a színházak gazdasági igazgatói számára összehívott egy megbeszélést – ugyanebben a témakörben.
Feltételezhető, hogy ezen a megbeszélésen az Előadó-művészeti Törvénnyel és a regisztrációval kapcsolatos valamennyi kérdésre választ kaphatunk, így nem biztos, hogy változatlanul szükséges a már jelzett megbeszélésünket megszervezni. Ezért úgy döntöttünk, hogy:
a május 11-re tervezett megbeszélésről valamennyi bábszínház igazgatót tájékoztatjuk. Ha ezt követően még mindig maradnánk megválaszolatlan kérdések, problémák, abban az esetben megszervezzük a tervezett megbeszélést.

Szövetségünk érdeklődött, hogy rendelkezésre áll-e még az a 190 millió forintos minisztériumi alap, ami a vidéki bábszínházak között, a 2008. évi fizető nézőszám arányában kerül felosztásra. A válasz: ez az összeg változatlanul rendelkezésre áll, a felosztás arányát május 5-e után az OKM honlapján közzéteszik. Az 1-től – 5. hónapig terjedő időszak utalására májusban fog sor kerülni. Ezt követően – címzett támogatásként! – a minisztérium havi bontásban utalja az összegeket az önkormányzatnak. A 2010-es költségvetés előkészítése kapcsán fontosnak tartjuk, olyan gazdasági elemzések készítését, melyek jobban figyelembe tudják venni a vidéki bábszínházak városonkénti speciális helyzetét, valamint értelmezhetővé és reméljük a bábszínházak számára előnyössé teszik az Előadóművészeti Törvény 2.cim 16. par. (4) bekezdésében foglaltakat. Lényegét tekintve azt szeretnénk, ha ez lehetőség szerint objektív lenne és egyik bábszínházat se érintse hátrányosan, egyik társulat se kerüljön önhibáján kívül méltatlan helyzetbe. Ahhoz, hogy ez az előterjesztés elképzeléseinknek megfeleljen és kellő szakszerűséggel készüljön el vezetőségünk egy három személyből álló szakmai stábot kért fel: Szabó Istvánt – az OSZMI munkatársát, Tóth Évát – a Ciróka Bábszínház gazdasági igazgatóját, és Gulyás Istvánt a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház gazdasági igazgatóját. A szakember gárda az OM-től el kell, hogy kérje a modell kiszámításához szükséges és már meglévő adatokat. Ezeknek a birtokában és a bábszínházak lehetőségeinek figyelembe vételével készítik el ezt a számításokon alapuló javaslatot, amelyet vezetőségünk június közepén az OM elé szeretne terjeszteni.
Asbóth Anikó vállalta, hogy a három tagú grémium számára vizsgálati, modellezési szempontokat fogalmaz meg. Május 4-én fog sor kerülni a Magyar Színházi Társaság szervezésében az Előadó-művészeti Tanács tagjaira történő javaslat tételre. Ebből az alkalomból a Társaság kibővített elnökségi megbeszélést tart. Ezen a megbeszélésen lehetőségünk van javaslatot tenni a színházi szakma számára fenntartott öt hely betöltésére a tanácsban. Vezetőségünk megállapodott abban, hogy legalább egy olyan jelöltet javasolni fog a tanácsba akitől remélhető és elvárható, hogy következetesen képviseli a bábművészek érdekeit és aki azonosul a Magyar Bábművészek Szövetségében folyó munkával aki folyamatosan együttműködik szövetségünkkel.

Lengyel Pál
elnök