Top
Image Alt

Április közepén kezdődnek a 10. Színházi Olimpia programjai Békés vármegyében

Hírek Április közepén kezdődnek a 10. Színházi Olimpia programjai Békés vármegyében

Április közepén kezdődnek a 10. Színházi Olimpia programjai Békés vármegyében

A megyeszékhely a Bábszínházi Világtalálkozónak is az egyik helyszíne lesz.

A 10. Színházi Olimpia keretében a Magyarországi Bábművészek Szövetsége tizenhárom vidéki bábszínház összefogásával Bábművészeti Világtalálkozót szervez április 9. és június 30. között. A békéscsabai programok április 15-én kezdődnek. Az izraeli Yael Rasooly művész Paper Cut című, felnőtteknek szóló előadását láthatják a békési vármegyeszékhelyen. Május 13-án Écsi Gyöngyi vágsellyei születésű lelkész, népdalénekes, -gyűjtő, bábszínész érkezik a Viharsarokba Szőlőszem Kálmán című előadásával.

Május 26. és június 25. között több mint harminc bábelőadással várják a közönséget: mások mellett fellép az ukrajnai Art Prom a gólyalábas menetszínházzal és a spanyol Teatro La Baldufa Zeppelin című utcaszínházi előadásával, ahogyan Keresztes Nagy Árpád Krisztus urunk és a furulya című előadásával.

Május 26-án nyitja meg hivatalosan kapuit a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új előadóhelye a Munkácsy Negyed szívében lévő, felújított Ursziny–Beliczey-kúriában.

A Békéscsabai Jókai Színházba május 8-án a zentai Híd Kulturális Alapítvány hozza el Szabadságharc című kétszemélyes előadását két időpontban. Ugyanez az előadás a Szarvasi Vízi Színházban is látható lesz június 27-én.

A Gyulai Várszínház június 22-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az SNT Drama Ljubljana és a Konstancai Állami Színház közös produkcióját, a Prométheusz’22-t, június 24-én a Barcelona Flamenco Balett Luxuria című előadását látja vendégül.

A gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban a Jules Verne regénye alapján készült Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című előadást mutatják be június 28-án az olasz Teatro Potlach előadásában.

Az első színházi olimpiát 1995-ben, Görögországban hívták életre, az idei a tizedik alkalom; a három hónapon át tartó eseménysorozat 750 programot ölel fel, 58 országból 400 társulat 7500 fellépője érkezik Magyarországra.

(MTI)

Fotó: La Baldufa Teatro: Zeppelin

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.