Top
Image Alt

Bábszínházi világnap az OSZMI-ban

Hírek Bábszínházi világnap az OSZMI-ban

Bábszínházi világnap az OSZMI-ban

Március 22-én az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is programokkal készül a bábszínházi világnap kapcsán. Az események helyszíne a Bajor Gizi Színészmúzeum.

Gyermekprogramok

9.30 Apróságok

A világ tele van varázslattal. Főleg annak, akinek még minden új és ismeretlen benne. Ezeket a csodákat fedezik fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) III. éves bábszínész hallgatóinak marionett figurái. Nekik még minden új, minden varázslatos, mindenre kíváncsiak. Tartsatok velünk, fedezzük fel együtt a világ apró örömeit! Mozgatók: Barabás Bíborka, Dömötör Anna Viktória, Hus Laura, Lajhó Máté, Russa Karina, Simon András, Szakács Nadin, Zöldi Ákos

Vitéz László bábjáték-automata

Az interaktív játék a korabeli vásári játékok hangulatát ötvözi a mai modern idők stílusjegyeivel. Az Albert névre hallgató automata Kemény Henrik legendás Vitéz László bábszínházát idézi, ötvözve egy „félkarú rabló”-típusú játékgéppel és egy pénzkiadó automatával, hogy teljesítse a nézők kívánságait és kéréseit, memóriájában klasszikus versekkel, dalokkal, játékokkal, tréfás történetekkel. Játékosok: Bodnár Zoltán és Gazdag László bábszínészek, a Kolibri Színház művészei. Belépő: 1200 Ft. Regisztráció:

11.00 Kovács Géza: Vásártér

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát, amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. A játék két részből áll: elsőként Vitéz László moldovai rokona, a nagyszájú Vasilachet láthatjuk, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A második részben Az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán. Kovács Géza, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatójának mesejátéka. Belépő: 1200 Ft. Regisztráció:

15.00 Kis magyar Sárkányológia – Széman Richárd fotográfus kiállításának megnyitója.

Fényképválogatás a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválon készült felvételekből. A kiállítást megnyitja: Kémeri Attila szerkesztő. „Nyírbátorban, minden esztendő július havának első hétvégéjén megjelennek a sárkányok, tüzet, vizet, földet, levegőt rengetve. A sárkány nem ismer határokat. Lengyelhon, Oroszföld, Csehország, az Ecsedi-láp sárkányai egy nyelvet beszélnek: a tűz, a víz, a föld és a levegő titkainak nyelvét. A sárkány engedi a csepűrágókat, komédiásokat játszani: zenészek fújnak, énekmondók pengetnek, dönög a dob, sikít a tárogató. Fából faragott bábok kelnek életre. A kötéltáncos kislány létrája az eget ostromolja. Ez a pár nap az ünnepé.” (Széman Richárd)

15.30 Könyvbemutató: Utcaszínház Nyírbátorban 1993-2015. Magyar sárkányológia.

A legendás nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál több mint két évtizede alatt sokszáz, magas színvonalú utca-, báb-, táncszínházi és kísérleti előadást, koncertet láthattak, hallhattak az érdeklődők. A kötet tanulmányainak, visszaemlékezéseinek és fotóválogatásának köszönhetően az olvasó megismerkedhet e varázslatos atmoszférájú fesztivállal. Vendégek: Dió Zoltán ORT-IKI Bábszínház alapítója, Gédra Katalin fesztiválszervező, Fehérváry Lilla énekes, zeneszerző, Kémeri Attila szerkesztő, Kozma András dramaturg, Rumi László bábrendező, Szász Zsolt bábrendező, fesztiválalapító művészeti vezető, Tömöry Márta bábos referens, fesztiválalapító szervező. A belépés ingyenes. Regisztráció:

17.00 Osztálytalálkozó

Beszélgetés az Állami Bábszínház Bábstúdiójában 1983-ban végzett egykori stúdiósokkal. Vendégek: Tisza Bea, Bodnár Zoltán, Gazdag László, a Kolibri Színház művészei, Joshi Bharat médiaszemélyiség, Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója. A belépés ingyenes. Regisztráció:

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.