Top
Image Alt

Nyílt próbával és kulisszajárással ünnepli a Vojtina a Bábszínházi Világnapot

Hírek Nyílt próbával és kulisszajárással ünnepli a Vojtina a Bábszínházi Világnapot

Nyílt próbával és kulisszajárással ünnepli a Vojtina a Bábszínházi Világnapot

Nyílt próbával és kulisszajárással készül a Bábszínházi Világnapra a Vojtina Bábszínház március 21-én, csütörtökön. Mivel ez a meteorológiai tavasz első napja is, a nyílt próbán arra is fény derül, hogy a bábszínház hamarosan bemutatandó Zozó, a magányos szörny című új előadásának főhőse kibújik-e a barlangjából.

Zozó folytonos veszekedése ugyanis odáig vezetett, hogy a falu vezetője kiűzte őt a közösségből, egyenesen az Üveghegyig. Egy nap Ricsi, egy kisfiú toppan be hozzá… A titkot, hogy közös kalandjaik során megbarátkoznak-e egymással, O. Horváth Sári rendező és a Vojtina bábművészei fedik fel úgy, hogy az előadás elkészültének érdekes, nézőként nem látható fázisairól is beszélgetnek az érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel. A rendező az előadás félórás részletébe enged bepillantást.

A március 21-én 10 órától kezdődő nyílt próbára felnőtteket és 10 évnél idősebb gyerekeket várnak a Vojtina Bábszínház Kálvin téri épületének Színháztermébe. (Találkozó az előtérben.)

A sétára vállalkozó, kulisszákra kíváncsi színházbarátok Láposi Terka idegenvezetésével bejárhatják a Vojtina folyosóit, minden zegzugát, megismerkedhetnek a színház működésével, a különböző bábtípusokkal, azok mozgatásával, betekinthetnek a műhelyekbe, a színfalak mögé, láthatnak terveket, maketteket, sőt azt is megtudhatják, hogyan készül el egy báb vagy milyen egy báb tervezői rajza?

Kulisszajárás Láposi Terkával március 21-én 17 órától a Kálvin téri játszóhelyen.

Mindkét esemény regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a 52 418 160-as telefonszámon, vagy a címen lehet.

A Bábszínházi Világnap alkalmából a Vojtina Bábszínház rajzpályázatot hirdet óvodásoknak és iskolásoknak. A rajzok témáját a bábszínház előadása, Az égig érő fa adja. Az elkészült alkotásokat 2024. április 30-ig várják postai úton vagy személyesen a 4026 Debrecen, Kálvin tér 13. címre a gyermekek nevével és életkorával ellátva. Az alkotásokat a színház színészei zsűrizik. A kiválasztott képek nyerteseinek jutalma egy 3 fős családi belépő egy tetszőlegesen kiválasztott vasárnapi előadásra, melyet 2024. december 31-ig használhatnak fel, illetve egy dedikált fotómontázs az előadásról. Részletek a színház honlapján.

A bábszínházi világnapot a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére ünneplik világszerte 2003 óta.

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.