Top
Image Alt

Évadzárás a Vojtina Bábszínházban

Hírek Évadzárás a Vojtina Bábszínházban

Évadzárás a Vojtina Bábszínházban

A koronavírus-járvány sem szegte kedvét a Vojtina Bábszínház kedvelőinek, hisz ismét növekvő, már-már a teljesítőképesség határát jelző néző-és bérletszámmal zárja a 2023/2024-es évadot az intézmény.

Szeptembertől rekordszámú, több mint 44 ezer gyermek fordult meg a bábszínház Kálvin téri és Kossuth utcai játszóhelyein, s csaknem 7200 bérletes nézővel büszkélkedhetnek. Asbóth Anikó, a bábszínház igazgatója szerint az évad legnagyobb kihívása a két játszóhely párhuzamos működtetése és szellemi tartalommal való megtöltése volt, ami egyszerre jelentett lehetőséget és nehézséget is. Csaknem 200 saját előadást, foglalkozást tartottak és 25 egyéb kulturális rendezvényt rendeztek, illetve fogadtak be a Kossuth utcai térben.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere a bábszínház alaptevékenységén kívüli vállalásait dicsérte: a Deszka Fesztiválon való részvételt és a Regionális Bábos Találkozó megszervezését.

„Ez az évad a sokféle és sokszínű partnerségek, a sokoldalú együttműködések, az interdiszciplináris kapcsolódások terepe volt” − mondta évértékelőjében Láposi Terka. „Az évad bábelőadásai, a vendégművészek színházesztétikai és formavilága megerősítette bennünk a műfaji határátlépésekre ösztönző kísérletezések igényét. Fontos tapasztalat volt az is, hogy a generációk színháznézési szokásai hogyan változnak, milyen médiumokat használnak, illetve a színház és a digitális világ milyen módon tud dialógust kialakítani.” A Játszószínház művészeti vezetője kiemelte azt is, hogy a Vojtina nemzetközi tudományos és művészeti projektekben, országos amatőr és professzionális eseményekben, mentorprogramokban vett részt, illetve jelen lehettek egyetemi képzésekben, középiskolai művészeti tevékenységekben, otthont adtak többféle szakmai tematikus napnak.

A legnépszerűbb bérlettípusok Debrecenben változatlanul a 4 előadásos, óvodásoknak és kisiskolásoknak kínált bérletek, míg a vidéki települések nézői főképp a 2 előadásos változatokat vásárolták. A megnövekedett bérletszámok miatt hétköznap rendszeresen léptek színpadra napi 2-3 alkalommal a színészek, az évad során több mint 500 előadásban.

A gyermeki képzelőerő határtalansága állt a bábszínház egyik új előadása, az Arika, az elkápráztatóművész középpontjában. Az előadás 2021 márciusára készült el, ám a járvány miatt közönség előtt nem játszották. A másik nagyszínpadi bemutató, a Zozó, a magányos szörny című, O. Horváth Sári rendezte produkció a megbocsátás és az elfogadás képességéről szólt.

A nagyszínpadi előadások közül felújították a gyerekek kedvencévé vált Óriásölő Margaretet, repertoáron maradt a Vas Laci, a Mese a madárfészekről, a Vitéz László-Malombonyodalom, a Cirkusz Minimus! és a Szerencsés János, avagy az ördög három aranyhajszála. A Játszószínházban két előadást újítottak fel a korábbi évekből: A csudakard történetét és Az Égig Érő Fát. Az évad harmadik bemutatója is a Játszószínházban volt: a Tóth Gyula Gábor díjnyertes mesekönyvéből Láposi Terka rendezésében készült a Mese a mindenről, a semmiről s más furcsa mesék novemberben debütált a közönség előtt. A Játszószínház régi kedvenc bábkészítő foglalkozásával, a Vitéz László és az ördöggel várta hosszú idő után újra a gyerekeket, és ebben az évadban is népszerűek voltak az év kalendáriumi menetét követő rítusjátékok az Elmúlt a nyártól kezdve a pünkösdölőig.

A színházi nevelési programok sorában az óvodás korosztályt a Szellőn szökellő varázsolta el, a kisiskolások a Szent Margit legendájában beszélgethettek el a cselekedetek következményein, a nagyobbak pedig önnön identitásuk megtalálásán gondolkozhattak a Családkollázs segítségével.

Ebben az évadban közel azonos számú előadást játszott a Színházterem (256 előadás) és a Játszószínház (261). Asbóth Anikó hangsúlyozta azt is, hogy valójában még nem ér véget az évad, hisz nemrég Püspökladányban játszottak a Lázár Ervin Program keretében (hatezer olyan gyerek jutott színházi élményhez, akiknek ez a kikapcsolódás nem könnyen elérhető), már próbálják A háromágú tölgyfa tündére című következő évadban bemutatandó előadást és június végén még eleget tesznek egy fontos fesztiválmeghívásnak is: a kecskeméti Bábszínházak Találkozójára utaznak hamarosan, ami nemcsak nagy kihívás, de fokozott figyelmet kíván az egész társulattól.

Kiállítások

Kemény Henrik 99 címmel szervezett emléknapot január 29-én a Vojtina Bábszínház. A 20. század legnagyobb Vitéz László játékosa ezen a napon töltötte volna be életének 99. évét. Az emléknap kiemelt eseménye volt a Kemény Henrik anekdotái és arcai című kiállítás, amely a mesélő bábos ezer arcát mutatta be.

A Kálvin téri kiállítótér 2023-24-es évadának tárlatai képzőművészeti kísérletek voltak az anyagokkal, a színekkel és a felületekkel, majd a jelenleg is látható záró kiállítás, az Átlényegülés – Közös tér, eltérő beszédmódok a Gördeszka színpadán már a XV. DESZKA Fesztiválon való bábszínházi részvételt vezette be. A kortárs magyar drámák seregszemléjére a Vojtina szakmai zsűrije 11 előadást hívott meg, zömében 14 és 16 év feletti korosztálynak szóló produkciókat, melyek közül a Budapest Bábszínház Dekameron 2023 című előadása a fesztivál egyik sikerdarabja lett. A Vojtina két előadással volt jelen a Gördeszka programban (Óriásölő Margaret, Mese a Mindenről, a Semmiről, és más furcsa mesék).

Képzések, szakmai napok, találkozók

Bábcsoport vezetői képzés indult decemberben. A Pegazus Népfőiskolával és a Nemzeti Művelődési Intézettel közös programra 13 közművelődési szakember érkezett az ország különböző pontjairól és a határon túlról. A gyermeknapi Régiós Bábos Találkozón 13 gyermekbábcsoport lépett színpadra, melyek között Beregszászból, Farkaslakáról is szerepeltek gyermekbábosok. Bábműhelybe invitálták az érdeklődőket áprilisban, majd TÁRGY és / vagy FIGURA a dráma szolgálatában címmel műhelykonferenciát rendeztek a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál nyitó szakmai eseményeként júniusban.

Díjak

Debrecen Kultúrájáért Díjjal tüntették ki Hajdú Péter bábszínészt, míg Reschofsky György a „Legmegragadóbb mesélő” díjat vehette át a Vas Laciban nyújtott alakításáért a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Biennálén. A Vojtina Bábszínház előadását a Biennálé versenyprogramjába válogatták be. Az évadzárón Debrecen város Nívódíjában részesült több évre visszatekintő magas színvonalú művészi munkájáért Nagy Mónika bábszínész, míg a Vojtináért Nívódíjat Ferenczi Viktória grafikus vehette át. A díj a színház művészeti hátterét biztosító munkatársak elismerését szolgálja.

Külföldi szereplések

A Festum Varadinum és a ljubljanai Liszt Kulturális Napok vendége volt Baditz Dávid vásári bábjátéka, a Vitéz László-Malombonyodalom.

Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.