Top
Image Alt

Átadták a XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálé díjait

Hírek Átadták a XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálé díjait

Átadták a XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálé díjait

Óriási érdeklődés mellett sikeresen lezajlott május 6–10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. Az ötnapos seregszemle záróeseményeként, a péntek esti ünnepélyes díjkiosztó keretében vehették át a legjobb gyermek- és ifjúsági színházi előadások a zsűri több kategóriában megítélt díjait.

A Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében immár tizenegyedik alkalommal megrendezett seregszemlére Cziráki Judit dramaturg, művészeti tanácsadó válogatta a versenyprogramban szereplő 22 előadást és színházi nevelési programot. A versenyelőadások mellett neves külföldi társulatok produkciói és utcaszínházi programok gazdagították a Biennálé műsorát.

A május 10-én pénteken este megrendezett díjátadó ünnepséget Dr. Pintér Rómeó Kaposvár Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, majd Novák János, az ASSITEJ Magyar Központ elnöke és a Biennálé művészeti vezetője üdvözölte a fesztivál résztvevőit és köszönetet mondott a szervezőknek és a fellépőknek a színvonalas rendezvényért. A Szűcs Mónika vezette szakmai zsűri tagjai Csató Kata, Perényi Balázs, Lőrinc Katalin és Keszte Bálint voltak, akik a három fődíj mellett hét kategóriában osztottak ki elismeréseket.

A XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálé díjazottjai

ASSITEJ MAGYAR KÖZPONT ÜVEGHEGY-DÍJ

A legkisebbeknek szóló legjobb előadásnak: Füge Produkció – Jurányi Ház: A legcsinosabb óriás (rendező: Bánki Gergely, Fekete Anna)

A legjobb gyermekszínházi előadásnak: Aranyszamár Színház: A lány, aki nem beszélt (rendező: Markó Róbert)

A legjobb ifjúsági színházi előadásnak: Budapest Bábszínház: Nem félünk a sötétben (rendező: Podlovics Laura, Gajda Anna)

SZÍNÉSZI DÍJAK

Kovács Ildikó-díj gyermekszínházi előadásokban nyújtott alakításért: Szőts Orsi (Az osztály vesztese, Vacok – Budaörsi Latinovits Színház)

Keleti István-díj ifjúsági színházi előadásban nyújtott alakításért: Lipták Ildikó (Felejthetetlen – Kerekasztal Színházi Nevelési Központ)

Kemény Henrik-díj a legmegragadóbb mesélőnek: Reschofsky György (Vas Laci – Vojtina Bábszínház)

A ZSŰRI KÜLÖNDÍJAi

Az előadás minden alkotójának kimagasló együttes munkájáért: Kabóca Bábszínház – Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház – Veszprémi Petőfi Színház: Bánk

A legjobb színházi nevelési előadásnak: Káva Kulturális Műhely: Jégföld

Határokon átívelő közösségépítésért és kultúramentésért: Kárpátaljai Megyei Magyar Színház

A legjobb zeneszerzőnek: Cseri Hanna (Kócos macskaember-kölyök, Bánk)

A HALLGATÓI ZSŰRI KÜLÖNDÍJAi

A legjobb újgenerációs előadásnak: Budapest Bábszínház: Nem félünk a sötétben

A színészek kivételes alakításáért: Kerekasztal Színházi Nevelési Központ: Felejthetetlen

 

Fotó: Tóth Zsombor

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.