Top
Image Alt

Tárgy és figura a drámában

Hírek Tárgy és figura a drámában

Tárgy és figura a drámában

TÁRGY és / vagy FIGURA a dráma szolgálatában: tárgyak, figurák, bábok jelenléte a dráma feldolgozásában címmel műhelykonferenciát rendeznek a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál nyitó szakmai eseményeként június 6-án 13 órától a MODEM-ben és a Vojtina Bábszínház Kossuth utcai játszóhelyén.  

A Magyar Drámapedagógiai Társaság, Debrecen Megyei Jogú Város, a Vojtina Bábszínház és a Csokonai Színház közös módszertani rendezvényén négy tréningvezető Végvári Viktória (színházpedagógus, Budapest Bábszínház), Patonay Anita (színész-drámatanár, Perspektíva Drámaműhely, Budapest), Kiss Ágnes (bábművész, intézményvezető, Kövér Béla Bábszínház, Szeged) és Láposi Terka (művészetpedagógus, mesteroktató, Vojtina Bábszínház, Debrecen) tart előadást majd workshopot az előre bejelentkezett csaknem 40 drámapedagógusnak, színházi neveléssel foglalkozó szakembereknek, hivatásos vagy független színházi műhelyek munkatársainak, gyermek-, diákszínjátszó és bábcsoportok vezetőinek. A rangos szakmai rendezvény vendégei előadásokon, tréningeken, saját élményű foglalkozásokon vehetnek részt. A tréningvezetők és a résztvevők a tárgyak helyét és funkcióiját keresik majd a drámajátékban.  Van-e a drámajátékban a tárgyaknak haszna? Tetten érhető-e a tárgy átlényegülése a drámajátékban?

A konferenciát Puskás István, Debrecen alpolgármestere és Ákli Krisztián, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke nyitja meg 13 órakor a MODEM-ben. Az előadások után 17 óra 30 perctől kezdődnek a workshopok a Vojtina Kossuth utcai játszóhelyén, majd másnap, június 7-én a gyermekszínjátszó csoportok bemutatkozásával folytatódik a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál, amelyre az ország különböző pontjairól 28 csoport, csaknem 400 gyermek érkezik. Előadásaikat harminc szakember tekinti majd meg, négytagú zsűri és hattagú diákzsűri értékeli a Csokonai Fórumban.

Fotó: Csatáry-Nagy Krisztina

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.