Ez történt a KL Színházban

Hírek Ez történt a KL Színházban

Ez történt a KL Színházban

Mint minden színházban, a KL Színháznál is folyamatos a munka. Szerte az országban játsszuk a repertoáron lévő előadásainkat, emellett balatonhenyei központunkban szervezzük és bonyolítjuk a KáLi Kultúrpajta eseményeit, és új előadásokra is készülünk. Sok szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe színházunk blogját, ahol mindenről részletes beszámoló olvasható.

Nagy szerencsénkre a nyári fesztiválszezon nekünk sem hagyott nyugalmat, a legnevesebb fesztiválokon mi is ott voltunk. Külön öröm, hogy forgalmazásunkba került a Magamura Alkotóműhely Faust című előadása, mely a lengyelországi Solnikiben megrendezett LasFesten szerepelt nagy sikerrel. Az előadást Marek Waskiel nemcsak megnézte, de kritikájában – mely magyarul is elérhető – hosszan méltatta.

KL BLOG: KL Színház és a nyári fesztiválok / Úti beszámoló Solniki

A nyár elején indult KáLi Kultúrpajta, mely a VEB2023 Pajta Programjának köszönhetően működik, és havonta (legalább) egy ingyenes gyerekeknek és felnőtteknek szóló bábelőadást biztosított a környék lakóinak. Célunk, hogy a kortárs bábszínházzal és annak alkotóival megismertessük a helyieket, az éppen itt tartózkodókat. Sok esetben alkalmazkodtunk Balatonhenye már létező programjaihoz, így a falunaphoz, vagy éppen a szüreti felvonuláshoz. Ez utóbbi esetében Boráros Szilárd két „vonulós oroszlánt” készített, melynek elkészültét a helyiek is követhették. Az őszi, téli szezonban sem maradtunk néző nélkül, pedig ebben az időszakban valóban csak az itt élők jelenlétére számíthatunk.

KL BLOG: Szüreti felvonulás – beszámoló / “Gyertek át” – Henyén találkozások voltak

Az évadot tulajdonképpen a Malac és Liba című előadásunk bemutatójával nyitottuk. A Káli-medence szívében, Balatonhenyén, szabadtéren több mint száz ember gyűlt össze, hogy Tóth Krisztina nagy sikernek örvendő könyvsorozatának színpadi adaptációját láthassa.

Malac és Liba

Szeptember közepén a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának születésnapját ünnepelhettük Szatmárnémetiben. Nagyon boldogok voltunk, hogy ott lehettünk, csodás emberekkel ismerkedhettünk meg.

KL BLOG: Úti beszámoló – Szatmárnémeti

Ősz végén a Cseperedő programnak köszönhetően tizenkilenc települést látogattunk meg Felvidéken, Szlovákiában Izeg-mozog! című előadásunkkal. Minden helyszínen kitörő lelkesedés fogadta a nonverbális előadást. Külön öröm volt, hogy a tapasztalt színházba járóknak is újat mutatott a produkció, több esetben újra eljöttek megnézni egy másik településre. Minden helyszínen nagy szeretettel fogadtak minket a szervezők, érezhetően sokat jelentett nekik, hogy meglátogattuk a közösségeket.

KL BLOG: KL Színház csecsemőszínházi turnén

Az Alaine – Ideje a meghalásnak című előadásunk bekerült a Déryné Programba, így egészen apró településekre is ellátogathatott a produkció, mely mindenhol nagy intenzitással hatott a nézőkre. Nagy megtiszteltetés volt, hogy októberben, éppen Polcz Alaine születésnapján, a Petőfi Irodalmi Múzeum Polcz Alaine 100 kiállításán játszhattuk előadásunkat. Örömmel tapasztaltuk, hogy az előadásra még mindig nagy az érdeklődés, pillanatok alatt elfogytak a jegyek.

Alaine – Ideje a meghalásnak (fotó: Orosz Sándor)

Októberben Mosonmagyaróváron, majd novemberben a szegedi Kövér Béla Bábszínházban játszottuk bérletben a Sárkányölő Sebestyén című előadásunkat. A szegedi tartózkodás külön öröm volt, hiszen az ott dolgozó kollégákkal szorosabbra fűzhettük barátságunkat. Nagyon boldogok vagyunk, hogy a színház csodás kezdeményezésére a mi előadásunknak is lehet fája egy szegedi óvoda udvarán. Szegeden a KL Színház állandó vendég, hiszen a Hány éves a kapitány? programsorozatban folyamatosan részt vehetünk felnőtteknek szóló bábelőadásainkkal.

Sárkányölő Sebestyén

Az adventi időszakban leginkább betlehemes produkcióinkat láthatják nézőink szerte az országban. Markó-Valentyik Anna már jól ismert Éneklő Betleheme mellett az idei évadtól Horváth Márk előadása, a Leszállt az ég dicső királya is szerepel repertoárunkon. Az óévet a Malac és Liba, illetve A kisgömböc előadásainkkal búcsúztatjuk.

KL BLOG: Betlehemes naptár 2023

Kis pihenést követően két bemutatóra is készülünk. Czéh Dániel Schneider Jankóval Patkó Bandi legendája címmel készít egy hamisítatlan kesztyűs előadást. Markó-Valentyik Anna, Boráros Szilárd és Borlai Gergő egy nonverbális utcaszínházi előadásra készülnek gőzerővel.

Ha számokra szeretnénk lefordítani munkánkat, akkor azt mondhatjuk, hogy nyár elejétől számolva több mint száz előadást játszottunk ötvenöt településen, köztük több helyen visszatérő vendégek vagyunk. Köszönjük a befogadó intézményeknek, szervezőknek, hogy megbíznak bennünk, hűséges nézőinknek a folyamatos biztatást és a figyelmet. Továbbra is várunk mindenkit sok szeretettel a KL Színház előadásaira. KL Színház – Minőségi bábszínház korhatárok nélkül.