Top
Image Alt

Ez történt a Bóbita Bábszínházban

Hírek Ez történt a Bóbita Bábszínházban

Ez történt a Bóbita Bábszínházban

A 2023-as év egész Magyarországon a X. Színházi Olimpiára és a Bábművészeti Világtalálkozóra való készülődéssel kezdődött, ennek jegyében terveztünk, játszottunk, utaztunk, alkottunk 2023 áprilisától júniusáig…

Az esztendőt egy saját bábjainkból válogatott tárlattal köszöntöttük: január 14-én nyílt meg a Királyfik és királylányok című kiállítás a Bóbita bábmúzeumában. A következő kiállítást már a nemzetköziség jegyében hívtuk életre, ez volt az Aranyfényű bábok, a tradicionális tajvani potehi bábokból összeállított bábművészeti kuriózum. A mesei hármasságszellemében harmadik kiállításunk október 21-én nyílt, címe Séta az állatkertben – ez az összeállítás a bóbitás állat-bábfigurák világába invitálja a látogatókat.

Királyfik és királylányok

Aranyfényű bábok

Séta az állatkertben

Februárban a kaposvári Bábszíntér vendégei voltunk: 13 alkalommal játszottuk a Torzonborz és a holdrakétát, majd Farsangoló HANG-oskodásra hívtuk nézőinket, illetve átadtuk a Hang Gábor-díjat a társulat titkos szavazata alapján. Idén (immár második alkalommal) Papp Melinda bábszínész, igazgatóhelyettes bizonyult rá méltónak.

Papp Melinda

Idei első bemutatónk március 11-én a Varsányi Péter rendezte Kacor király volt, majd június 3-án a Kövér Béla Bábszínházzal koprodukcióban felújítottuk a Robin Hood-ot, s ezzel vettünk részt a Bábművészeti Világtalálkozó záró eseményén Budapesten.

Kacor király

Számos remek előadót és előadást láthattunk vendégül a Színházi Olimpia (ISTA Fesztivál, Eugenio Barba) és a Bábművészeti Világtalálkozó jóvoltából (Yeung Fai, Salvatore Gatto, Dan Marqués, Karramato, az Ariel Gyermek –és Ifjúsági Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszínész hallgatói, a Liliput Társulat és a Trapp-Top Flotta, Álomzug Társulás).

Június végétől augusztus elejéig 4 tematikus bábos napközis tábort tartottunk több korosztálynak, illetve nyári fesztiválokon játszottunk (Kabóciádé, Szamárfül Fesztivál).

Torzonborz és a holdrakéta

Az új, 2023/23-as évadot augusztus 21-én új kollégákkal kezdtük: az évad végén elbúcsúzó Mag Eszter, Czéh Dániel, Gusztin Judit bábszínészek, illetve Ludvig Gábor színpadmester helyére Szalai Barbara, Rácz Attila és Szabó Dalma bábszínészek, valamint Tatai Gergő színpadmester, ügyelő érkezett. Ettől az évadtól Várnagy Kinga is állandó tagja lett a társulatnak. Jó pár felújító próba várt és vár még a társulatra: az új bemutatók mellett a repertoáron maradó 6 pöttömszínházi előadásból 3-ban (Dödölle, Cini-cini muzsika, Ki lakik az asztal alatt?), az óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló 7 előadásból 4-ben (Kacor király, Menjünk, menjünk Betlehembe, Az elveszett szaloncukor, Torzonborz és holdrakéta), az ifjúsági előadások közül a #Apa_anya_én-ben szükséges szerepátvétel és újragondolás.

Lenka és Palkó

Október 14-én bemutattuk az évad első új előadását, a Lenka és Palkót Szegedi Katalin meséi alapján, Cseri Hanna rendezésében – az évad második felében még 3 bemutatónk lesz (Szép Cerceruska, Pityi Palkó, Az ajándék).

A Bóbita Bábszínház karácsonyfája

November 25. és december 23. között adventi és karácsonyi előadásokkal (Menjünk, menjünk Betlehembe! Az elveszett szaloncukor), bábkészítő kézműves foglalkozásokkal várjuk nézőinket, december 28-30.között pedig a jubileumi, 30. Szárnyas Malac Napok eseményeivel búcsúzunk 2023-tól

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.