Top
Image Alt

Ez történt a Harlekin Bábszínházban

Hírek Ez történt a Harlekin Bábszínházban

Ez történt a Harlekin Bábszínházban

A padlás június végi bábszínpadi ősbemutatója, a Színházi Olimpia gazdag programkínálata és az első ízben éltre hívott Harlekin Nyár teltházas előadásai után, a Harlekin társulata egy rövid pihenő után, szeptemberben két új bemutatóval tért vissza.

16-án, a legkisebb nézőinknek kedveskedtünk Ciróka-maróka című csecsemőszínházi produkciónkkal, amelyet Szívós Károly állított színre, 23-án pedig már A rút kiskacsára vártuk a kisiskolás nézőket. Andersen örökérvényű klasszikusát Szabó Attila átiratában és rendezésében láthatta a közönség, a tárgyanimáció eszközeire építve.

Szeptember 20-án a Szabadkai Gyermekszínházi Fesztiválon vendégszerepeltünk. Ezúttal a Paprika Jancsi és az Ördög nyelve című előadásukat válogatták be a fesztivál versenyprogramjába. A rangos megmérettetésen 12 másik előadással versengett és a fesztivál díjai közül kettőt is sikerült elhoznia. Mészáros Pancsa a Boszorkány szerepében nyújtott alakításáért a legjobb színésznek járó trófeát nyerte el, az előadást pedig a legjobb interakcióért járó különdíjjal jutalmazta a 3 tagú nemzetközi zsűri.

Paprika Jancsi és az Ördög nyelve (fotó: Gál Gábor)

Az évad első két hónapjában a Lázár Ervin Program keretén belül a Hatvani Tankerület első osztályosainak játszottuk Boribon című előadásunkat. Marék Veronika szeretnivaló kismackója olyan kis településekre is eljutott, ahol a gyerekeknek nagyon ritkán van részük színházi élményben.

November 4-én újabb bemutatót tartottunk, Kippkopp karácsonya címmel. A gesztenyefiú téli kalandjai Szilner Olivér bábszínpadi adaptációjában, két házi zeneszerzőnk, Mészáros Pancsa és Nagy József muzsikájával elevenedtek meg a Harlekinben.

Kippkopp karácsonya

Öt év után, december elején újra műsorra tűztük Grecsó Krisztián-Hrutka Róbert darabjának nagy sikert aratott tantermi feldolgozását, a Stopot. A családi problémákat és a kamaszkor nehézségéit taglaló élőzenés előadás rendezője Halasi Dániel, drámamódszertani munkatársa pedig Bethlenfalvy Ádám volt. Decemberben újabb bemutatót nem tervezünk, de az év vége és a következő év eleje is előadásokban fog bővelkedni.  A Budaörsi Latinovits Színházban hatszor, Budapesten a Kultúrkúriában pedig két alkalommal lesz látható A padlás című előadásunk ebben az időszakban.

A padlás (fotó: Gál Gábor)

Év végén az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy az Egri Lokálpatrióta Egyesület az „Eger Csillaga” címre jelölt minket intézményi kategóriában. A közönségszavazás jelenleg is tart, eredmény december közepére várható.

Az évad hátralévő része három új bemutatót és öt felújítást még biztosan tartogat. Márciusban a Marék Veronika meséi alapján készülő A kockásfülű nyúl című előadással várjuk nézőinket, amelyet Szűcs Réka állít majd színpadra. Áprilisban pedig egy családi koncert elevenedik meg a Harlekin színpadán Ágas-bogas címmel – természetesen bábokkal, miközben a társulat másik fele Csongor és Tünde segítségével keresi majd a boldogságot az egri tantermekben, Madák Zsuzsa vezetésével.

Az évadban új kezdeményezésként jelent meg a szombati előadások „különkiadása”, amelyek alkalmával kb. 2 havi rendszerességgel készülünk kiegészítő, tematikus programokkal és közönségtalálkozókkal.  A halloweeni és a Mikulás-hétvégét, terveink szerint évad végéig még 3-4 újabb ilyen „különkiadás” követi majd, a legközelebbi farsangkor.

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.