Top
Image Alt

Ez történt a MárkusZínházban

Hírek Ez történt a MárkusZínházban

Ez történt a MárkusZínházban

2023. Micsoda Év! Fantasztikus Találkozások!

Ebben az évben több mint 180 előadást mutattunk be pécsi színházunkban és országszerte, de még a határon túl is, sőt az óceánon is túl. Ez azt jelenti, hogy minden második napon útra keltünk, hogy valahol a világban együtt játszhassunk a közönséggel. Repertoáron 12 előadást tartottunk. 

A 10. Színházi Olimpia támogatásával újra megrendezhettük UNIMA fesztiválunkat, 2023. április 19-23. között a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált és Kiállítást. Ez alkalommal nagyszerű előadásokon, kiállításokon és workshopokon vehettek részt az érdeklődők. Vendégjátékra hívtunk 27 színházi produkciót. Az árnyszínház jeles képviselői, a fesztiválon fellépő művészek a világ számos országából érkeztek: Indonéziából, Tajvanból, Indiából, Görögországból, Angliából, Oroszországból, Spanyolországból, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, Belgiumból, Romániából és Magyarországról.

Négy, az árnyjátékot bemutató kiállítással készültünk a fesztiválra:

“Árnyak birodalma” – Kortárs magyar árnyjáték történet, OSZMI Bábtárral közösen

“Fényre nyíló árnyak” – Négy nagy árnybirodalom a vásznon (India, Indonézia, Tajvan, Görögország)

“Gecko’s – a képzelet útja” – Elektrosztatikus árnyak – Tadeusz Wierzbickivel közösen

“Karakulit 2017. Az első” – Szentendrei Antal fotókiállítása

Szerveztünk workshopokat az árnyszínház iránt érdeklődőknek is és a szakmai közönségnek: 

Indonéziából Ki Purbo Asmoro és Gaga Rizky, Lengyelországból Tadeusz Wierzbicki, Olaszországból Fabricio Montecchi, Drew Colby Angliából, Franciaországból a Theatre Ten’, Magyarországról a Papír Panír, a Mikropódium, és a Magamura Alkotóműhely látogatott el, s tette teljessé fesztiválunkat. 

Felvezetésképp az év során 13 alkalommal “Noé bárkája” címmel árnyworkshopra hívtuk a családokat, hogy közelebbről megismerkedjenek az árnyjáték titkaival.

Emellett a Bábművészeti Világtalálkozó több lehetőséget adott arra, hogy sok, nagyszámú és kedves közönség előtt, sikerrel mutassuk be előadásainkat.

Elindítottuk bérletünket “Nagy Gyerekeknek”, ahol felnőtt közönségünket szólítottuk meg, s hívtuk bábszínházba összesen nyolc alkalommal.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felkérésére kéthetes árnyszínházi workshopot tartottunk a bábszínész szakos hallgatók részére.

Ahogy évek óta, úgy ebben az évben is három napos árny-kísérleti laboratóriumot tartottunk a pécsi Zsolnay Fényfesztiválon „Alámerülés, avagy tenger alatt járok” címmel, ahol több ezer gyermek, s felnőtt velünk együtt éltette az árnyakat.

Nemzetközi fórumokon három előadást mutattunk be:

Nagyváradon ( Románia) a VI. FUX Fesztiválon az „Egyszer voltam…” című előadásunkkal szerepeltünk.

Az „I can fly, avagy a repülés története” című játékunkat hívta meg az isztambuli (Törökország) 25. KUKLA Fesztivál.

A Betlehemi történet című előadásunkkal a Clevelandben (USA) megrendezésre került 62. Magyar Kongresszus résztvevőit örvendeztethettük meg novemberben.

Decemberben megnyitottuk immár 9. alkalommal A Mikulás Szobája interaktív tárlatunkat, melyre több mint 1000 gyermek látogatott el szüleivel vagy csoportosan a Márkus Színbe, pécsi színházunkba.

Alkotó- és munkatársaink voltak: Pilári Gábor, Pilári Lili Eszter, Pilári Áron, Vajda Zsuzsanna, Csató Kata, Pál-Gecse Ákos, Sántha Yvette, Csernák Z. Samu, Szabó D. Kornél, Magamura Alkotóműhely, Grosschmid Erik, Bodor Éva, Ziránó Színház, MISA Fotó, Szabó Melinda, Szentendrei Antal, Szentendrei Judit, Polgár Zsuzsanna, Sógor Katalin, Trapp Martin, a Pilári és a Vajda család.

Hálásan köszönjük, hogy velünk tartottatok 2023-ban!

Várunk Bennőtöket nagy Szeretettel előadásainkra, közös játékra, találkozásra 2024-ben is!

 

A MárkusZínház társulata

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.