Top
Image Alt

Ez történt a Napsugár Bábszínházban

Hírek Ez történt a Napsugár Bábszínházban

Ez történt a Napsugár Bábszínházban

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház immár új játszóhelyén kezdte a 2023/2024-es évadot augusztusban. Számunkra ez az évad a megújulásról szól. A külsőségekben és tartalmilag is.

Természetes, hogy egy új, ráadásul jóval nagyobb játszóhely megnyitása magával hozza a változásokat, de bábszínházunk már hosszú ideje készült erre a változásra tudatosan. Új sorozatokat indítottunk, új rendezvények kerültek a repertoárunkba. Az évadban előre haladva pedig az is látszik, hogy Békéscsaba kulturális életében is új helyet foglaltunk el.

Szeptemberben az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó záróakkordjaként mi adhattunk otthont az eseményeket lezáró szakmai konferenciának.

Napfia Joiko

Az évad kezdetén rögtön két előadást is próbáltunk, a BabaSzínházi sorozatunkban a Táncolókukac című absztrakt mozgásszínházi előadást és a Napfia Joiko című nyitóelőadásunkat. Előbbit Góbi Rita rendezte, koreografálta és Biró Gyula bábszínész kollégánk játssza. A Napfia Joiko kifejezetten a Napsugár részére készült, mintegy az új épület nyitányaként. Rendezője Rumi László, írta Adamik Zsolt, zene Krulik Zoltán, és a teljes társulat szerepel az előadásban. Mindkét bemutatóra októberben került sor.

Az őszi szünetben a Napsugár Bábszínház társulatának hét tagja Kínába, Shenyangba utazott, Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviseletében, ahol a Táncolókukac című, frissen bemutatott előadásunkat játszottuk 4 alkalommal általános iskolás és felnőtt közönség előtt.

Táncolókukac

Az év vége különösen sűrűre sikerült. November végén mutattuk be új adventi előadásunkat Angyalszemmel címmel, december elején pedig a Paprika Jancsi paravános, kesztyűs játékunkat, majd szintén december elején, saját produkcióval elindult felnőtteknek szánt sorozatunk a Kultúrszösz.

Kiállítóhellyel is bővültünk, így a nyitáskor egy az OSZMI-val közös bábtechnikai kiállítást látogathattak nézőink, az év végén pedig a Mikulás-szoba költözött be ugyanide.

Mikulás-szoba

Az évad második fele tervelfogadással indul, a márciusban bemutatásra kerülő Rászedett ördögök című előadásunk kapcsán. Ez lesz bérletes sorozatunk utolsó állomása.

Januárban folytatódik a Kultúrszösz sorozat, meghívott előadásokkal, majd az évad végén ismét egy saját produkcióval. Folyamatosan zajlanak hétvégi előadásaink, szinte minden szombaton játsszunk valamely korosztály számára. Februárban elindul Bögrés mesék sorozatunk, mely egy interaktív előadássorozat lesz óvodások számára. Terveink szerint április 4-7. között ismét megrendezzük a Bábos Drámaíró Versenyt. Májusban pedig ismét új vizekre evezünk, színházi nevelési előadást próbálunk, melye júniusban mutatunk be középiskolások számára.

Angyalszemmel

Mindezek mellett, a Munkácsy Negyed intézményeként folyamatosan részt veszünk kulturális eseményeken, kapcsolódunk akciókhoz, így részesei leszünk a Munkácsy 180 rendezvénysorozatnak. Kiállítóhelyünk ennek jegyében újul meg az év elején.

Összességében egy nagyon kerek és újításokkal teli évadot élünk, melybe természetesen a hagyományok is fontos szerepet kapnak.

A nyitóképen: Paprika Jancsi

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.