Top
Image Alt

Ez történt a Kövér Béla Bábszínházban

Hírek Ez történt a Kövér Béla Bábszínházban

Ez történt a Kövér Béla Bábszínházban

A X. Színházi Olimpiát követő évadban sem tétlenkedik a szegedi Kövér Béla Bábszínház, új bemutatói mellett fesztivállal, kitelepüléssel, óriásbábos vonulásokkal is készül a közönségének.

Az ország legkisebb és legöregebb bábszínháza, a szegedi Kövér Béla Bábszínház 2023/2024-es évadát a SZINkópé fesztivállal nyitotta meg, tele bábos előadásokkal, koncertekkel és interaktív játékokkal. Az idei fesztivál ezúttal a bábszínház épületében és az épület előtti járdarészen került megrendezésre, ezzel is visszacsábítva a közönséget a Nagyterem színpada elé. A kétnapos őrület összesen kilenc bábelőadást, egy koncertet, és az épület előtt számos játékteret és bábkoncertet kínált az arra járó szájtáti közönségnek, 0-tól 99 éves korig. Volt mindenféle izgalmas program: a társulat készült többek között totyogók terével, bábsimivel, Verskukkerrel (avagy Igéző Benézővel) és Port Ciggedin totóval is, ez utóbbi kettő a színház saját fejlesztésű játéka és verscsöve.

SZINkópé-bábkoncert (fotó: Kuklis István)

A fesztivál után nem volt más hátra, mint beizzítani az évadot, ami az évadnyitót megelőző játszótér takarítást is jelenti a Kövér Béla Bábszínháznak. Miután a társulat kisuvickolta az idénre választott belvárosi játszit, gőzerővel csaptak a Schneider Jankó művészeti vezető által (újra)rendezett A szemüveges szirén című Dunajcsik Mátyás-adaptáció próbafolyamatába. Az évad első bemutatója nagy sikert aratott, heteken át zengett a nagyterem a jazzbetétektől és Erik meg Ragnar énekétől!

A szemüveges szirén (fotó: Kuklis István)

Novemberben a KL Színház vette be az épületet Sárkányölő Sebestyén előadásával, mely, bár nem saját premier, az A szemüveges szirénhez hasonlóan kapott egy fácskát. Ugyanis a bábszínház minden premierre elültet egy fát a város egy óvodájában vagy iskolájában, felhívva ezzel a figyelmet a környezetünk védelmére – ez most sem történt másképp, oszlopos tölgy csemetét kapott egy újszegedi ovi.

Faültetés a Sárkányölő Sebestyén után (fotó: Kuklis István)

A társulat eközben a halloweeni mókázásra is készült: az épületet megszállta Drakula gróf és egy igazi vámpírkastéllyá változtatta azt, ahol a legbátrabbak beengedést nyertek a bábszínházba és megismerkedhettek a vámpírokkal, valamint Drakula hű szolgájával, Igorral, megoldhattak feladványokat, sőt, a végén a szerencsések magával a gróf úrral is összefuthattak a bábszínház rémisztő folyosóin.

Halloween (fotó: Kuklis István)

Az ünnepek közeledtével a nagyterembe bekukucskált Az Igazi Mikulás is, majd december végére társulat A szegények királya előadását, egy modern köntösbe csomagolt betlehemi mesét tűzte műsorra. A produkcióra Keresztesi József írt szöveget, az előadást Nagy Viktória Éva rendezte.

A szegények királya fotó: Kuklis István)

Természetesen ebben az évadban is havonta egy hétfő a felnőtteké (volt és lesz is), hiszen „A báb nem csak gyerekjáték”! A Hány éves a kapitány? programsorozat pedig éppen ezt a mottót hivatott hirdetni. Eddig Barboncás Társulat és KL Színház vendégelőadásait láthatta a felnőtt közönség, akik az évad második felében sem maradnak műsor nélkül.

A társulat több városi rendezvényre is kitelepült kézműves bábkészítéssel és óriásbábos menettel járta Szeged főbb tereit, karácsony előtt a Szegedi Karácsonyi Hetek látogatói lelhetik fel őket december 21-én, hópihébe és csengettyűbe öltöztetett óriás hallal, sirállyal és tiszavirággal a hátukon.

2024-ben sem lassít a Kövér Béla Bábszínház, január 2-án egyből olvasópróbával indítanak, ugyanis Fodor Orsi rendezi meg sokak kedvenc meséjét, Gimesi Dóra A macskaherceg kilencedik élete című történetét. A próbafolyamat mellett a színészek Szeged város óvodáiba és iskoláiba visznek bábsimit és kézműves foglalkozást. És mindez még csak a január!

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.