KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál

Fesztiválok KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál

KARAKULIT Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál

2023. Áprilisban az árnyak ismét életre kelnek Pécs belvárosában. A 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló Bábművészeti Világtalálkozó részeként ismét megrendezésre kerül a Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál április 19-23. között a MárkusZínház szervezésében.

A bábjáték őshazája Keleten lehetett, és nehéz eldönteni, hogy Kínából, Indiából vagy az Indonéz-szigetvilágból indult-e Ázsiát meghódító útjára. Ezeknek az ősi bábkultúráknak a tanulmányozása számos tanulsággal szolgálhat az európai bábjáték történetéhez és megértéséhez is. Ezért indultunk el Törökország és India felé (1989, 2011, 2014, 2015. években), Indonézia (2019.). Tanulmányútjaink arra inspiráltak bennünket, hogy egy árnyjátékos fesztivált szervezzünk. Célunk az volt, hogy találkozási pontot hozzunk létre a keleti és a nyugati kultúrák között. Mutassuk be a tradicionális árnyjáték történeti, művészeti és művelődéstörténeti értékeit, és néhány kísérletező árnyszínházat Európából. Így ez a fesztivál és kiállítás egy művészeti, kulturális találkozás lett, melynek időbeli és térbeli kiterjedése is van. Összeköti az archaikust a modernnel, a tradíciót a jelennel, Távol-Keletet Európával.

A fesztivált – egy kis szójátékkal – KARAKULIT-nak ne veztük el a Karagöz és a Wayang kulit szavakból. A kara feketét, a kulit árnyat jelent. A fesztivál aktualitását az adta, hogy a török Karagöz árnyjáték 2017-ben ünnepelte 500. évfordulóját.

Összesen 12 országból 23 színházi előadás mutatkozik meg a fesztivál 5 napja alatt, és emellett számos kísérleti alkotóműhellyel, workshopokkal és az árnyjáték tradícióit bemutató kiállítással várják a szakmai közönséget, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.

Az árnyszínház jeles képviselői a világ számos pontjáról érkeznek Pécsre:

Tholpavakoothu Theatre – India
Wayang Theatre – Ki Purbo Asmoro – Indonézia