Magyarországi Bábszínházak Találkozója

Fesztiválok Magyarországi Bábszínházak Találkozója

Magyarországi Bábszínházak Találkozója

A Magyarországi Bábszínházak Találkozója 1992 óta kerül megrendezésre a Ciróka Bábszínház szervezésében. A Találkozó a hazai fesztiválok között az egyetlen olyan szakmai rendezvény, amely nem válogatott produkciókat hív meg, hanem bemutatkozási s egyben megmérettetési lehetőséget biztosít a műfaj valamennyi művelője számára.

Programjában kiemelt helyen szerepelnek a látott produkciókat megvitató szakmai megbeszélések. A műfajjal foglalkozó kritikusok, a hazai és külföldi szakemberek értékelései, elemzései alapján a társulatok hasznos tapasztalatokra tehetnek szert.

A Találkozó lehetőséget teremt a műfajon belüli szakmai fórumokra is, a végzős bábszínész és bábrendező szakos hallgatók és tanáraik meghívásával pedig helyet ad az egyetemi képzésben résztvevők bemutatkozásának, és a képzéssel kapcsolatos kérdések megvitatásának.

A rendezvény nyitott a műfaj iránt érdeklődő fiatal művészek, pályakezdők számára is. A fesztiválszervezők jelenlétének köszönhetően pedig nemzetközi kapcsolatok kiépítésére is kiváló alkalom.

Visszatérő vendégként a kezdetektől jelen vannak a határon túli, magyar nyelven játszó bábszínházak képviselői is, akik a látottakon keresztül nem csak értékes szakmai tapasztalatokat szerezhetnek, de egyben páratlan lehetőséget is kapnak a magyarországi alkotók megismerésére, meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására.