Top
Image Alt

Vörössipkások Találkozója

Fesztiválok Vörössipkások Találkozója

Vörössipkások Találkozója

A Vojtina Bábszínház alakulása óta hagyománytisztelő a magyar nyelv, a folklór, a bábműfaj színreviteli technikáiban. Vitéz László a magyar bábkultúra és színházművészet legkarakteresebb és legismertebb jelképe, mint figura és mesei toposz a „nemzeti kincsünk”. A bábfigurát életre keltő bábművész, a Kossuth díjas Kemény Henrik 81 évig a legőszintébb hűséggel, megkérdőjelezhetetlen zsenialitással őrizte a család örökségét, éltette a vásári bábjáték ősi életigenlését.

Ennek tovább éltetése érdekében került megrendezésre 2021. augusztus 29-én az első Vörössipkások Találkozója, melyet kétévente rendezünk meg. Célunk, hogy a találkozó nemzetközi szintű legyen és a világ számos pontjáról érkező vásári bábjátékosait bemutathassuk a közönségnek. „Ősi” és korszerű előadások ezek, hiszen a vásári bábjáték alkalmas arra, hogy bármely évtized művésze egyaránt továbbépítse saját aktuális kérdéseinek, problémáinak kifejezésére.

Határozott szándékunk, hogy fellépési lehetőséget biztosítsunk olyan fiatal Vitéz László játékosoknak is, akik elhivatottan játszák és tanulják a vásári bábjáték fortélyait. Így nem csak a nézők, de a bábjátékosok közegében is megvalósul a gernerációk találkozása.

A Vojtina Bábszínház művészeti, szellemi koncepciójának egyik alapvetése az esélyegyenlőség megteremtése, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatása a művészet eszközeivel. A megkülönböztetés mérsékléséhez Vitéz László szemléletformáló történeteivel is hozzá tudunk járulni.

A találkozó is elsősorban a bábművészet sajátos magyar vásári műfaját élteti, az európai kultúrkincs részeként, mivel a vásári bábhősök az európai hagyomány részei, ily módon erősítik a helyi identitástudatot is.

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.