Top
Image Alt

Nemzetközi Bábfesztivál

Fesztiválok Nemzetközi Bábfesztivál

Nemzetközi Bábfesztivál

A bábfesztiválok békéscsabai meghonosodása elsősorban – az élők közül már eltávozott – Lenkefi Konrád bábművésznek és az általa vezetett Napsugár Bábegyüttes folyamatos munkásságának köszönhető.

Ha végigtekintünk az eddigi fesztiválokon megjelentek listáján, látni lehet, hogy jöttek Békéscsabára Európa csaknem minden országából, az Amerikai kontinensről, a Távol-keletről, de Új-Zélandról és Ausztráliából is bábjátékosok, megfigyelők. Mindemellett kétségtelen tény, hogy a békéscsabai nemzetközi fesztiválok a kezdettől napjainkig inspiráló hatással voltak a hazai bábművészekre is.

A részvétel előválogatóhoz kötött, a fesztivált megelőző év szeptember-október hónapban dől el, kiket tudunk fogadni a fesztiválon. Az öt naposra tervezett (szerdától vasárnapig) esemény nulladik napja az amatőr csoportoké. A megyében működő amatőr bábos társulatok kapnak bemutatkozási és konzultációs, mentorálási lehetőséget.

A fesztivál hivatalos megnyitójára általában csütörtök este kerül sor, amikor is Békéscsaba belvárosát elárasztják az óriásbábosok, bábosok. A színház előtti területen vásári bábjátékok, és a bábművészethez köthető játékok színesítik a teret és a programot. Innentől indul az előadások sora, melyek között csecsemőszínházi, óvodás és iskolás korosztálynak szánt darabok szerepelnek főként, de tervezzük egy-egy felnőtt előadás műsorra tűzését is. A fesztiválprogram mellett esténként koncertek, egyéb kiegészítő produkciók színesítik a repertoárt, melyek a vendég előadóknak és a közönségnek egyaránt kínálnak szórakozási, ismerkedési lehetőséget.

A fesztivál zsűrije már hosszú ideje gyermekekből áll, akik különböző korúak, hiszen elsősorban az ő számukra készült előadásokról szól ez a pár nap. Úgy gondoljuk a legjobban tehát ők tudják megítélni azok minőségét.

Magyar Bábművészek Szövetsége

Állami- és magánbábszínházak, bábszínházi alkotók szövetsége.