Ez történt a Budapest Bábszínházban

Hírek Ez történt a Budapest Bábszínházban

Ez történt a Budapest Bábszínházban

Díjesővel indult az évad a Budapest Bábszínház számára. A Színházi Kritikusok Céhe 44. alkalommal adta át a Színikritikusok díjait. A legjobb színházi zene kategóriában nyert Az utolsó bárány című előadás, melynek zeneszerzője és rendezője a színház zenei vezetője, Cseri Hanna. Különdíjat nyert Hoffer Károly rendező-tervező, a Dekameron 2023 című előadás bábjainak tervezéséért. A legígéretesebb pályakezdő díját vehette át Cseri Hanna.

Két új előadást mutatott be a Budapest Bábszínház ősszel. A Péntek úr csodálatos barátai című előadást október elején nagy szeretettel fogadta a közönség. Znajkay Zsófia óvodásoknak szóló meséjében Péntek úr és barátai egy varázslatos világba repítik el a nézőket, ahol megelevenednek az álmok és megszelídíthetők a félelmek. Az előadás sok humorral és zenével szól az egymásra figyelés, az empátia és a képzelőerő fontosságáról. A hazánkban kevésbé használt muppet bábtechnika is megújult Varsányi Péter rendezésében, akinek nem titkolt célja játékosan edukálni az 5 éven felüli gyerekeket.

Péntek úr csodálatos barátai (fotó: Piti Marcell)

Az évad második premierje a Kísérleti Stúdió nyertes pályaműve, a Nem felünk a sötétben című különleges előadás volt, melyet a társulat bábszínésze, Podlovics Laura rendezett. A 14 éven felülieknek szóló produkció főhőse a tinédzser Aida, aki olykor különös dolgokon gondolkodik: milyen lenne filmrendezőnek lenni, szellemet idézni, szerelmesnek lenni, de a halál gondolata is foglalkoztatja. Az ő hullámzó világát követi végig ez a történet, amely az Ország Lili Stúdióban valósult meg október végén. A produkcióban két egyetemi hallgató is lehetőséget kapott: Kondákor Ajsa Panka koreográfusként, Erdős Lili pedig a főszerepben látható. A zenét Kun Bálint, a Carson Coma billentyűse szerezte.

Nem félünk a sötétben (fotó: Piti Marcell)

Ősszel szintén nagy sikerrel folytatódott az Éjszaka a Bábszínházban programsorozat, amely a 10-12 éves gyerekek ottalvós kalandja a színház falain belül. A Gengszter nagyi előadáshoz kapcsolódó kalandjáték tavasszal is folytatódik.

Novemberben múlt 10 éve, hogy bemutatta a színház Marék Veronika elbűvölő meséjét, a Boribon és Annipannit. A jubileumi előadás utáni ünneplésen az írónő is részt vett. Boribont és Annipannit 2013-ban Bercsényi Péter és Mórocz Adrienn játszotta, majd Barna Zsombor és Pájer Alma Virág vették át a címszerepeket.

Boribon és Annipanni (fotó: Piti Marcell)

December elején részt vett a Fut a színház programban a 38. Spar Budapest Maratonon a Bábszínház csapata. A Barna Zsombor, Pájer Alma Virág, Spiegl Anna színművészek és Szapu Dániel világósító alkotta a „KétbalBábosok” csapata 4 órán belül teljesítették a maraton váltót, és a 20 induló csapatból a második helyen végeztek.

Advent első vasárnapján a Budapest Bábszínház is ünneplőbe öltözött. Az utolsó bárány előadás után karácsonyfadíszeket készíthettek a gyerekek és szüleik, majd az aulában a színház karácsonyfáját is együtt díszítették fel a társulat tagjaival.

A Budapest Bábszínház társulata számára mindig is kiemelten fontos volt a jótékonyság, különösen az ünnepekkor, így szinte már hagyománynak mondható, hogy idén is összefogott a színház a KöJkök a Gyermekotthonban Egyesülettel, hogy 100 rászoruló, gyermekotthonban élő gyermek karácsonyi kívánságát teljesítsék.

Az utolsó bárány (fotó: Piti Marcell)

Decemberben régi tervünk valósult meg: elindult a Budapest Bábszínház Spotify és Apple Music csatornája, az ünnepi időszak alkalmából elsőként Az utolsó bárány című előadásunk zenei albumával. Természetesen itt nem állunk meg, hamarosan újabb előadások zenei albumaival bővülnek a csatornák.

A 2023/24-es évadban még három bemutatóval készül a teátrum. Márciusban kerül színpadra szintén az Ország Lili Stúdióban a Krabat a Fekete Malomban című, 12 éven felülieknek szóló előadás, Hegymegi Máté rendezésében. Az előadás alapjául szolgáló regény Otfried Preußler, az egyik legismertebb német ifjúsági író műve. A történet szerint Krabat, a fiatal fiú felvételt nyer a titokzatos Fekete Malomba, ahol a legények a molnármesterségen túl a mágia világával is megismerkednek. Krabat hamarosan rájön, hogy tanítójuk, a Mester nem az, akinek mondja magát, és elhatározza, hogy társaival együtt utánajár a Malom sötét titkának.

Bár Hamupipőke történetét mindenki ismeri, a Budapest Bábszínház legújabb változatát még nem! A Hamupipőke Gimesi Dóra, a teátrum irodalmi vezetője jegyzi, kisiskolás kortól ajánlott, és Kuthy Ágnes viszi színpadra. A hősnő csodás átváltozása és felemelkedése igazi reményt adó mese. A Michac Gábor és Kuthy Ágnes tervezte látványvilág központi elemei a gyönyörű jelmezek és a valódi csodákat a színpadra varázsoló árnyjáték.

A nagysikerű Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatja be a Budapest Bábszínház májusban. Az egyszemélyes előadás A szomjas troll című kötet három verses meséjét fűzi össze. Rendezője és zeneszerzője Cseri Hanna lesz, aki nemrég csatlakozott a társulathoz, mint zenei vezető. A 6 éven felülieknek szóló, élőzenés produkció az Ország Lili Stúdióban kerül színre.

Nyitókép: Éjszaka a Bábszínházban